Introvert zijn.

Introvert zijn is niet makkelijk. Maar al te vaak heb ik gedacht dat er wat mis met me was.

Twijfelde ik aan mezelf, en voelde ik me alleen.
Waarom was ik toch altijd zo moe, nadat ik een heel erg leuk feestje had gehad?
En hoe anders voel ik me nu!

 

Me, Myself and I

Ik had lange tijd niet door dat ik een introvert ben. Ik dacht altijd dat ik moest ontladen omdat ik zoveel hooi op mijn vork had. Of vanwege de dingen die gebeurt waren. Ik had vaker dan anderen me-time nodig.  Maar ook zonder stress, veel werk, vervelende gebeurtenissen voelde ik dat ik vaak alleen wilde zijn. Vanaf het moment dat ik ging lezen over introvert zijn vielen bij mij alle kwartjes. Want ja, ik ben spontaan en kan heerlijk swingen op de muziek die de band speelt. Maar tegelijk wil ik ook in mijn jogging-broek op de bank met een dekentje, een kopje thee  en een goed boek. Alleen zijn, helemaal by myself wetende dat ook niemand me storen komt. Heerlijk.

Ik weet dat dit voor velen heel herkenbaar is, maar dat er ook nog een taboe op rust.
In deze blog neem ik je mee in 5 tips die je helpen om je introvert zijn te omarmen en het er te mogen laten zijn.
Zodat je gaat merken dat introvert niet saai is maar juist een enorme kracht.
Niet meer over grenzen gaan, jezelf toestemming geven om rust te nemen. Je zal je veel blijer en energieker gaan voelen. Want ‘ja’ zeggen tegen introvert zijn is volledig ja zeggen tegen jezelf!

 

Ik zeg helaas af.

Misschien herken je het wel de hele dag zit je je te verheugen op de avond om met allerlei vrienden op stap te gaan. Maar hoe meer de klok richting 20:00 uur tikt hoe meer je het gevoel hebt dat je liever thuis wilt blijven…..
Als je hebt afgesproken zeg je niet zo makkelijk weer af, dus pep je jezelf op en ga je naar dat feest.
Gevolg dat je twee dagen bij moet komen. Tuurlijk had je een onwijs leuke avond maar het heeft je ook heel veel energie gekost om gezellig aanwezig te zijn.
Belangrijk is om eerlijk te blijven. Eerlijk tegen jezelf en de ander. Wanneer jij eerlijk zegt dat je het heel vervelend vindt maar dat je feestje helaas niet haalt, gewoon omdat je er de energie niet voor hebt.

Dat zal absoluut eerst heel lastig zijn voor mensen. Maar hoe meer jij openkaart gaat spelen hoe jij je energie verdeelt hoe meer kans je aan anderen geeft om je te begrijpen.

 

Luister naar je innerlijke stem.

Maar al te vaak merk ik dat de introverte zich over laten halen om er ‘gezellig ‘ bij te zijn.
Ook al schreeuwt je hele lichaam: ‘doe het niet!’ Toch laat je je om praten.
Meditatie kan je helpen. Hoe vaker je je aandacht naar binnen richt, hoe beter je in de gaten krijgt wat je nodig hebt. En dat kan de ene keer een grote stad zijn met je vriendinnen, maar een andere keer kan dat een hutje op de hei zijn, volledig alleen.
De hele dag worden we al geprikkeld door alles wat er om je heen gebeurt. Je zintuigen staan open en er komt dus genoeg binnen. Om jezelf te ontladen is het dus van essentieel belang dat je gaat luisteren naar wat jij nodig hebt. En hoe kan dat beter door meditatie!

 

 

Accepteer wie je bent.

Een vriend van me schopte continue aan tegen het feit dat ik tijd voor mezelf nodig had.
Ik moest elke keer uitleggen waarom en mezelf verdedigen. Helaas luisterde hij er niet naar en ik had er een handje van om over me grenzen heen te gaan. Als iemand maar vaak genoeg zegt dat het vreemd is als je alleen wilt zijn, dat het de relatie niet ten goede komt ga je het uiteindelijk zelf geloven. En ga je hard werken om toch aan de verwachtingen te voldoen, je wilt die ander immers niet kwijt?
Later kwam ik erachter dat niet ik een probleem had hierin, maar die vriend. Hij ervoer het elke keer als afwijzing als ik nee tegen hem zei.
Ook al vertelde ik hem dat het niets te maken had met hem, maar dat ik tijd nodig had voor mezelf.
Mijn vriend schoot in de angst stand en walste daarmee volledig over me heen.
En omdat ik mezelf nog niet geaccepteerd had in wie ik ben, liet ik het ook allemaal gebeuren.
Accepteer dus van jezelf dat je veel alleen tijd nodig hebt. Je zult -wanneer je bewust die tijd neemt- ook geleidelijk aan merken dat het je veel gaat opleveren! Dat kan zijn van creativiteit, gelukkige gevoel, meer ruimte, en hele goeie ideeën!

 

Neem voldoende slaap.

Toen ik studeerde kon ik rustig tot drie uur ’s nachts in de kroeg staan en om zeven uur weer verschijnen op mijn werk/school. Het brak me wel van tijd tot tijd op, maar dan ging ik weer een tijdje rustig aan doen en dan lukte me het wel weer. De’ fear of missing out’ was groot.  Ik ging dan ook regelmatig over mijn grenzen. Maar omdat ik jong was kon ik best veel hebben. De rek is groter en de impact kleiner wanneer je eens over je grenzen gaat.

Inmiddels geen twintiger en dertiger meer maar een veertiger die absoluut voldoende slaap nodig heeft. Het valt me op dat als je al jong in de gaten hebt dat je introvert bent je daar ook makkelijker in mee kan bewegen.

Slaap is essentieel wil je voldoende energie hebben voor een fijne werkdag.
Voor mij is acht uur slaap belangrijk. Die haal ik niet altijd maar streef er wel naar.
Ik sta ook altijd vroeg op, zo rond half zes/ zes uur. Dus ik lig regelmatig tien uur in mijn bedje.
En nu ik heb gemerkt hoe belangrijk het voor mij is, wijk ik daar het liefste ook niet vanaf.

 

 

Blijf niet hangen in het verleden.

Dat ik vroeger meer over mijn grenzen ging dan dat ik nu doe is gebeurt.
Toch hoor ik vaak terug van mensen: ‘maar met jou was het altijd zo heerlijk  feesten.’ Dat klopt en nu ook nog, maar wel wanneer ik er de tijd voor wil maken.

De neiging bestaat om je aan dat beeld vast te houden. Maar ieder mens verandert. Je snapt meer van jezelf en je krijgt je levenslessen. Ik had het allemaal voor geen goud willen missen, maar ik heb er ook veel lessen in geleerd. En niet altijd hele fijne. Ik was met twintig jaar al overspannen, met dertig kreeg ik een Burn-Out en rond vijf en dertig opnieuw overspannen. Dat zijn harde lessen, maar blijkbaar was mijn drang om niets te missen groter dan dat ik alleen thuis op de bank ging zitten.
Mindfulness heeft me geleerd, om met meer aandacht te leven, hierdoor ging ik snappen dat ik mezelf al die jaren volledig voorbij aan het rennen was. Blijven hangen in verwijten en verdriet heeft geen zin. Het is belangrijk dat je leert om aanwezig te zijn in het NU. Want in dit moment kun jij het beste aanvoelen waar jouw grenzen liggen.

Ontdek de wereld

Ook al ben ik introvert, ik ben altijd opzoek geweest naar nieuwe uitdagingen.
Want ik houd ervan om nieuwe dingen te doen en te ontdekken.
Gewoon alleen naar Frankrijk op vakantie met de kinderen. Het vliegtuig pakken ook al heb ik toch wel een beetje vliegangst. Mijn baan opzeggen en een bedrijf opstarten.
Blijf jezelf uitdagen. Want als jij jezelf herkent in het introvert zijn betekent dat dus niet dat je de deur niet meer uit hoeft.
In tegendeel,  jezelf omarmen in wie je bent geeft juist een enorme boost aan mogelijkheden.
En die kun je gaan ontdekken nu.  Want introvert zijn is een enorme rijkdom. Dus trek erop op uit, maar blijf in verbinding staan met jezelf zodat je elke keer je grenzen heel goed aan kan voelen. En dan kun je ook als introvert de hele wereld veroveren. Maar ook hier geldt weer: vanuit verbinding met jezelf. Met voldoende rust momenten om weer op adem te komen.

 

 

En dan nog een allerlaatste tip

Ga om met mensen die je begrijpen, waar jij jezelf bij kan zijn. Dan ontspan je beter en is het ook veel makkelijker om je grenzen aan te geven. Daarnaast is het fijn om met mensen om te gaan waar je energie van krijgt. Waar je blij van wordt. Dan zul je merken dat je energiepeil veel beter in balans blijft.  Hoe meer je gaat snappen van je introvert zijn hoe beter je deze zaken gaat aanvoelen.
Meditatie helpt je erbij en mindfulness ook.