Die pijn en kwaaltjes, je lichaam wil je iets vertellen……..

Die pijntjes en kwaaltjes die maar niet weggaan? Soms staan ze niet op zichzelf, maar probeert je lichaam je iets duidelijk te maken. En als dat niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks. Ik leg het je hieronder uit.

Je lichaam kan een reflectie zijn van je innerlijke gedachten en overtuigingen. Het lichaam vertelt je veel en als je de tijd neemt om te luisteren, kan je de boodschappen die je nodig hebt horen. Dat kan je helpen om beter met lichamelijke ongemakken om te gaan. In plaats verzet te voelen, kan je de aandacht verleggen naar het luisteren.

Je houding heeft je verraden

Denk maar eens aan de momenten dat je niet lekker in je vel zit. Je bent voortdurend in je hoofd bezig, wordt overspoeld door negatieve gedachten en je spreekt ook op een manier die onbewust reflecteert hoe jij je eigenlijk, diep vanbinnen voelt. Ook al doe je nog zo je best om het verborgen te houden, mensen om je heen kunnen dan toch ineens aan je vragen: ‘Hé, gaat het wel goed met je?’ Je houding heeft je dan verraden, de manier van lopen, je schouders, je gezichtsuitdrukking, de manier waarop je iets zegt.

Wat doe jij bij pijntjes en kwaaltjes? Vaak ga je door, dat zijn we gewend

Met je houding laat je dus onbewust al zien dat je niet lekker in je vel zit. En ook die houding heeft vervolgens weer invloed op je denken, wat op zijn beurt weer (lichamelijke) klachten tot gevolg heeft. Wanneer jij je klein maakt en meer in elkaar gedoken gaat zitten, bevordert dat niet je bloedsomloop, je energie en je gedachten. En zo kan het zijn dat je een hele rits aan kleine pijntjes gaat voelen, die maar weer bevestigen dat je niet lekker in je vel zit. Een neerwaartse spiraal. Wat doe je dan? Meestal ga je door waar je mee bezig bent, dat zijn we zo gewend. Niet bij de pakken neerzitten, gewoon de dingen doen zoals ze horen te gaan en die pijntjes gaan vast wel weer over. En meestal gaan ze ook wel weer over… Dat is waar. Maar wat nou als iets langer blijft? Bijvoorbeeld een ontsteking die maar niet beter wil worden? Die hoofdpijn die elke avond maar terugkomt? Die stijfheid die maar blijft in je lichaam? Is het dan ook nog verstandig om door te blijven lopen?

Neem de tijd om te luisteren naar je lichaam

Neem de tijd om te luisteren. ‘Doorlopen’ zorgt voor verwijdering van jezelf, je voelt wel dat er iets niet oké is, maar eigenlijk wil je er niet aan. Meestal komt dan de gedachte: ‘Het komt me nu niet uit. ’Maar lichamelijk ongemak komt nooit uit. Dus als het er toch al is, neem dan de tijd om te luisteren. Want vaak heeft lichamelijk ongemak te maken met stress.

Bijvoorbeeld:
– Je hebt het een periode druk gehad
– Je bent ergens ontzettend boos over geweest
– Je zit in een situatie (bijvoorbeeld in je werk of privé) die niet bepaald lekker verloopt
– Je wilt het graag anders voor jezelf maar je weet niet hoe
– De samenwerking met een collega loopt niet fijn
– Er zijn relationele problemen
– Je bent boos op jezelf omdat je niet voldoet aan datgene wat je zo graag wenst voor jezelf
– Iemand heeft je gekwetst

Wat het ook is, wanneer we geraakt zijn in ons zijn kan dit blijven zeuren. Geef jezelf dus een dag vrij om te gaan luisteren naar jezelf. Veel klachten kun je voorkomen (of genezen) door simpelweg rust te nemen.
Rust nemen. In plaats van verzetten ga je in de rust-stand. Je kunt je dan overgeven aan datgene wat je lichaam je te vertellen heeft. Daarnaast geef je het autonome zenuwstelsel een boost om in de herstel- en balansmodus te komen.

Als je letterlijk in de overleef stand komt te staan…

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een jaag-, angst- en herstel/balans systeem. Als je veel in het jaag systeem zit en weinig tijd neemt om te rusten en te herstellen, kan het gebeuren dat het angst systeem het overneemt. Je raakt vermoeid en voelt dat je langzaam in de overleefstand komt te staan. Vooral wanneer er lichamelijk ongemak is, zal dat sneller voorkomen, omdat je niet in flow werken kan. Het angstsysteem zet in op overleven. Dus je spijsvertering en immuunsysteem worden op een lager pitje gezet. Het autonome zenuwstelsel krijgt immers steeds signalen dat er gevaar dreigt. Dat het gevaar stress, een volle agenda of lichamelijk ongemak is, dat maakt niet zoveel uit. Ook al is het niet levensbedreigend het wordt door je systeem wel als zodanig opgevat.
Je immuunsysteem, dat zorgt voor lichamelijk herstel, is dus minder hard aan het werk. Je spijsvertering, waarmee alle afvalstoffen je lichaam verlaten, gaat een tandje terug. Je lichamelijk ongemak wordt groter en je gedachten worden negatiever. Je innerlijke criticus laat nog meer van zich horen en… je bent in een vicieuze cirkel beland van aanmodderen.

Klachten willen alleen maar gehoord worden

Klachten willen alleen maar gehoord worden. Stop met jezelf te bevechten, je klachten hebben aandacht nodig! Met aandacht, rust en tijd geef je jezelf de ruimte om even weer adem te halen. En: grote kans dat je voor jezelf kan erkennen dat er zaken spelen die je niet lekker zitten. Weerstand en verzet helpen je niet verder, aandacht, vriendelijkheid en rust wel. Geef aandacht aan je klacht, het enige wat het wil is gehoord worden zodat jij vanuit bewuste aandacht de juiste keuzes of het juiste pad voor jezelf kan kiezen. Het zal je altijd verder brengen dan maar aanmodderen. Hebben gedachten invloed op ons lichaam? Jazeker! Ons lichaam kan een reflectie zijn van onze innerlijke gedachten en overtuigingen. Dus hoe harder we onszelf aanpakken, hoe luider ons lichaam gaat protesteren om ons iets duidelijk te maken. En ook al schreeuwt het ego: ‘Hier heb ik nu echt geen tijd voor’, geef jezelf toestemming om mee te bewegen in de stroom van het steeds veranderende leven. Want bewustwording is de eerste stap bij lichamelijk ongemak in welke vorm dan ook. 

Plaats een reactie