Hoe begin ik met mindfulness?

Ik hoor regelmatig van deelnemers die een mindfulness training gedaan hebben: ’hoe kan ik nou het beste blijven oefenen.”
Of wanneer je wilt beginnen: “hoe kan ik het beste Mindfulness beoefenen?”

Dat zal ik in deze blog uitleggen. Want mindfulness beoefening is niet moeilijk, toch is het belangrijk dat je een beetje snapt hoe en met welke oefeningen je kunt gaan werken.
Wanneer je namelijk een heel druk hoofd hebt is het namelijk fijn om misschien eerst weer de focus terug te krijgen.

Er zijn verschillende soorten van meditatie.
Deze verschillende manieren van meditatie komen allemaal voorbij in een mindfulness training.
Er zit een opbouw in de training. Zo start je de eerste drie lessen met concentratie verbeteren.
Het is namelijk belangrijk dat jij leert focussen.
Immers, als je een heel druk hoofd hebt, dat maar door aan het kletsen is, is het heel moeilijk om je te concentreren.
Daarom hebben we binnen een training daar in de eerste drie lessen veel aandacht voor.
Het zorgt als het ware als een fundament waarop je jouw mindfulness beoefening gaat uitbouwen.

Herken je namelijk het volgende?

Je wilt gaan mediteren, gaat er helemaal voor zitten, en zodra je je ogen sluit begin je te dagdromen en te plannen. En hoewel het misschien best prettig voelt, en je misschien ook op aardige ideeën kan brengen, is het niet de bedoeling van meditatie. Je laat namelijk, wanneer je aan het dagdromen en plannen gaat, het brein alle kanten op gaan. Dat doet het immers al de hele dag, met het verschil dat je er nu even goed bij zitten gaat.

Of je wilt gaan mediteren en merkt dat de frustratie oploopt.
Je krijgt oordelen over je meditatie beoefening. Er zijn teveel geluiden, je kunt je aandacht moeilijk bij je adem houden, je voelt dat je lichaam pijn gaat doen, je valt in slaap. Allemaal situaties waarin je misschien al snel gaat denken dat je niet goed in mediteren bent.
En je geeft het op. Het is namelijk niet echt helpend wanneer je het gevoel hebt dat je het niet kan.

Binnen meditatie kun je niets goed of fout doen!
Dat is zeer belangrijk om mee te nemen in je beoefening.

Concentratie verhogen

Wanneer je met mindfulness gaat starten is het belangrijk dat je jezelf gaat leren hoe je focus kunt houden. Concentratie oefeningen leren je geest zo te richten dat je actief kan onderzoeken hoe de geest werkt. Met concentratie oefeningen ga je leren kijken naar hoeveel onnodige ellende de geest teweegbrengt.
Je gaat dan namelijk al snel zien dat we gewend zijn om gedachten te vormen over verleden en toekomst. Je gaat zien dat we voortdurend bezig zijn om ons prettig te voelen en daarom pijn willen vermijden. (dit is echt waar, onbewust zetten we snel in op vermijding van datgenen wat niet prettig is)  Wanneer je leert focussen, leer je ook deze situaties te gaan herkennen, zodat je je gaat richten op de momenten van het leven. Hoe momenten zich ontvouwen en hoe we daar vanuit een accepterende houding mee om kunnen gaan.

‘Mindfulness beoefenen betekent de vrijheid te nemen om jezelf met nieuwsgierige aandacht tegemoet te treden.’

Meditatie om je concentratie te verhogen.

-Bodyscan.
Waar we in de eerste les, tijdens de training al mee beginnen, is de bodyscan. Deze meditatie is een perfecte manier om te leren focussen. Je gaat namelijk focus brengen aan, je houdt het object vast, en gaat daarna naar een volgend punt waardoor je het vorige punt van aandacht weer leert loslaten. De perfecte manier om concentratie te verhogen.
Ook al doe je geen training, je kunt deze meditatie heel goed zelf gaan doen wanneer je wat rust wilt brengen in je lichaam en in je hoofd.

Wil je alvast wat kennismaken met mindfulness dan kun je je hier inschrijven voor de zeven daagse gratis mindfulness training.
Zeven mails met teaching en zeven korte meditaties.

-Ademoefeningen.
Met adem oefeningen kun je je concentratie verhogen door met je aandacht bij de adem te blijven.
Je kunt je richten op je in, maar ook op je uitademing.
Je kunt de adem gaan opzoeken in het lichaam.
Je kunt de adem gaan tellen, de ademhaling voelen bij het puntje van je neus.
Met ademhalingsoefeningen kun je jouw focus enorm gaan verhogen.
En wat het mooiste is, wanneer je hier vaak mee aan de gang gaat zul je merken dat je met de adem jouw zenuwstelsel tot rust kan brengen.

Dat werkt concentratieverhogend.

-Loopmeditatie
Een loop meditatie is een formele mindfulness oefening om concentratie te verhogen.
Niet iedereen vindt deze prettig, maar wanneer je onder goede begeleiding deze meditatie onder de knie gaat krijgen, gaat het je heel veel voordelen opleveren in je dagelijkse leven.
Want stel je voor dat je van je bureau naar de printer moet lopen en je gebruikt deze stappen als mindfulness meditatie. Grote kans dat je al snel de loop meditatie op verschillende momenten gaat inzetten.
Het haalt je volledig in het NU.
Het gaat je concentratie verhogen en het kan je energie op peil houden.
Wie wil dit nou niet?

-Eetmeditatie.
De eet meditatie is een meditatie die je makkelijk in je dagelijkse leven kunt invoegen. We eten immers zeker wel drie keer op een dag. Hoe zou het zijn als we ook deze momenten kunnen gaan pakken om onze concentratie te verhogen. Eet meditatie is een fascinerende vorm van concentratiebeoefening. Wanneer je namelijk leert om mindful te eten kan dit je helpen om gezond te gaan eten. De eet meditatie kun je eerst het beste in gaan zetten op bv een klein eenvoudig stukje eten nemen. Dat helpt je om de focus er goed bij te houden

En dan gaan we een stap verder!

Als jij flink hebt lopen oefenen om jouw concentratie te verhogen, wanneer je gaat merken dat het makkelijker wordt om focus te houden ga je uitbreiden naar Mindfulness.

Concentratieoefeningen zijn erop gericht om meer rust te ervaren, om het hoofd dat soms zo vol zit met onrust weer rustiger te krijgen, om mentale stabiliteit te gaan ontwikkelen.
Concentratie is de basis van elke mindfulness beoefening. Wanneer je dus voelt dat je druk in je hoofd bent, onrustig in je denken bent, kun je het beste een concentratie oefening pakken om zo weer in het hier en nu te komen.

Mindfulness oefeningen gaan over aanwezig zijn bij dat wat er in het moment zich aandient.
Dat kunnen gedachten zijn, geluiden, maar ook fysieke of emotionele pijn kunnen een object van aandacht zijn binnen de mindfulness beoefening.

Je kunt je voorstellen wanneer er veel onrust in jouw hoofd is, wanneer je verzet ervaart tegen dat wat is, het lastig is om te gaan werken met het object van aandacht.
Met een drukke geest zal ik namelijk al snel verzanden in oordelen en negatieve gedachten wanneer ik wil gaan zitten met bv pijn en verdriet.

Hoe meer je met beide meditaties gaat oefenen hoe beter je gaat begrijpen welke meditatie voor jou in het moment het beste is.

Mindfulness meditatie
Wanneer we meer mindfulness willen ontwikkelen in ons leven is het belangrijk dat je gaat leren los te komen van de oordelen die je mind van moment tot moment aan het maken is.
Bij teveel oordelen kunnen we moeilijk liefdevol aanwezig zijn bij ons object van aandacht.

Adem en Lichaam
Een meditatie waarmee je aanwezig bent bij je adem en je lichaam. Wanneer je bv fysieke of emotionele pijn ervaart is deze meditatie heel erg fijn om bij jouw pijn te blijven.
Jouw adem helpt je, elke keer wanneer je de plek gaat bezoeken waar je de pijn het beste kan voelen kun je de adem gaan gebruiken om er ruimte te verkrijgen. Ook kun je de adem gebruiken wanneer je ervaart dat je wordt overspoeld.

Aanwezig zijn bij dat wat zich aandient in het moment.
Bij deze meditatie blijf je open staan in aandacht. Je neemt jezelf voor om te gaan zitten en open te staan voor alles waar je aandacht op valt.
Het kan je helpen aanwezig te zijn in het moment. Daarbij geeft het je de mogelijkheid te onderzoeken hoe jouw reactie is. Je hoeft niet reactief te zijn. Ook kun je hier heel goed je adem als anker gaan gebruiken.

Liefdevolle vriendelijkheid.
Ik denk dat dit een enorm belangrijk onderdeel is van jouw mindfulness beoefening.
Het is belangrijk dat je zachter wordt ten opzichte van jezelf.
meer vriendelijkheid gaat ontwikkelen. Zodat je minder streng en kritisch gaat zijn voor jezelf.

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het cultiveren van mindfulness.
Hoe meer je openstaat en nieuwsgierig blijft hoe makkelijker jij aandachtsoefeningen kunt gaan inzetten in jouw dagelijkse leven. Je kunt starten met twee keer een kwartier. Dat gaat je zeker al wat opleveren in de zin van verbeterde concentratie en focus.

Heel veel plezier!

Photo by processingly on Unsplash

Plaats een reactie